Rødbank-kvartalet – rehabilitering og tilkobling

I Tromsø har vi transformert og bygget nytt i Rødbankkvartalet.

Gjenbruk og transformasjon settes inn i en større sammenheng her. Kvartalet reparerer byen rundt seg, og forteller om Tromsøs bygningshistorie.

Dette er kanskje byens mest sentrale tomt, men kvartalet var lukket, avvisende og mørkt frem til ombyggingen.

Ny løsning er å åpne opp kvartalet til et innvendig publikumstorg med innganger og gjennomgang fra alle sider.

Utendørs gir nybygget sitteplasser og oppholdsarealer, og de gamle fasadene åpnes til uteservering.

Nedslitte byrom repareres. Glemte bakgater åpnes opp og opprinnelige sprossevinduer rekonstrueres for å gi hyggelige opplevelser med vakre detaljer.

Kvartalets gamle arkitektur gjentolkes og får svar i nybygget for å gi en helhet. De eldre byggene har former, farger, materialer og proporsjoner som gjentas i nybygget, med hjelp av vår tids teknologi.

Tromsøs ikoniske modernistiske arkitektur fra arkitekt Inge Hovig (Ishavskatedralen mfl) gav inspirasjon til lyssetting av fasadene i vintermørket. Hans første Tromsø-prosjekt var et glemt interiør i dette kvartalet, og deler fra dette gjenoppstår nå i transformert variant med nye materialer.

I Rødbankkvartalet gir transformasjon av eksisterende bygningsmasse merverdi ut over funksjons- og romprogrammet til prosjektet.

Det reparerer bymiljøet rundt seg, skaper nye felles møteplasser og har en utforming hvor byens eldre arkitektur har gitt «dna-koden» for nye løsninger. Man unngår kontrast for kontrastens skyld, og lager heller en samlende helhet hvor forskjellige tider forenes.

Rødbankkvartalet er et nytt åpent kvartal i byen som er et resultat av totalrehabilitering av to eldre murbygninger og et nytt tilbygg med effektive kontorarbeidsplasser.

Den nye arkitekturen henter opp i seg elementer fra den gamle. Linjer, takvinkler, høyder og materialer er like.

Kvartalets egenkarakter forsterkes. Nybygget møter gaten med sitteplasser, innganger og åpenhet for å være imøtekommende slik at det tidligere lukkete kvartalet åpnes

opp og inviterer inn til et felles innvendig torg.

Rødbankkvartalet  er et nytt åpent kvartal i byen som er et resultat av totalrehabilitering av to eldre murbygninger og et nytt tilbygg med effektive kontorarbeidsplasser.

Den nye arkitekturen henter opp i seg elementer fra den gamle. Linjer, takvinkler, høyder og materialer er like.

Kvartalets egen karakter forsterkes. Nybygget møter gaten med sitteplasser, innganger og åpenhet for å være imøtekommende.

Et lukket kvartal åpnes opp og inviterer inn til et felles innvendig torg.

 

I Rødbankkvartalets atrium har de gamle byggene samme farge som utendørs.

Konstruksjoner i det eksisterende er malt brunsvart for å ligne støpejern, mens det i nybygget er brukt en lysere varm/grå/brun valør.

Gulvet i første etasje er et torg med brustein for å vise at dette er et felles byrom.

Treverket på den buede trappeveggen ned til restauranten gir varme og en intim skala.

Detaljene til veggen er hentet fra arkitekt Jan Inge Hovigs trappevegg som en gang var her på ’60-tallet. Hovigs buede mørkeblå keramiske fliser er kopiert i eik.

Vi ønsker å fortelle Tromsøs spennende historie som ramme rundt et hyggelig treffsted midt i byen.